Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Chleb pszenny z chia

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszne, domowe pieczywo. Chlebek po upieczeniu pozostaje długo świeży i ma chrupiącą skórkę. Polecam

DSCF1429

Składniki:
3 szkl mąki pszennej
3 łyżki nasion chia+ do posypania
1 op. suchych drożdży-7g
1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
szczypta cukru
1 łyżka oleju
1 szkl ciepłej wody

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, chia, suche drożdże, sól i cukier. Mieszamy a następnie dolewamy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ręką ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do formy, posypujemy chia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci