Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Naleśniki z mąki ryżowej

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszne naleśniki z mąki ryżowej. Naleśniki ryżowe są bezglutenowe i bardzo delikatne. Polecam na słodko i na wytrawnie.

DSCF1398

Składniki:
2 szkl mąki ryżowej
2 jajka
1 szkl mleka
1 szkl gazowanej wody
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Przygotowanie:
Do dużej miski wlewamy mleko, wodę, olej i jajka, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 30 minut. Po tym czasie smażymy małe naleśniki na rozgrzanej patelni. Na początku naleśniki są dość kruche ale pod wpływem ciepła ( jeśli układamy jeden na drugim) stają się elastyczne.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • malwinkanr1

    Jestem ciekawa jak smakują, koniecznie muszę wypróbować :)

  • slodkokwasnakuchnia

    Zachęcam. Dziękuję za komentarz.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci