Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Schabowe w lnianej panierce

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na kotlety schabowe w panierce z siemieniem lnianym i ziarnami sezamu. Smażone na oleju kokosowym wyszły bardzo chrupiące.

DSCF1418_2

Składniki:
5 kotletów schabowych (360g)
2 jajka
sól, pieprz
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki siemienia lnianego mielonego
2 łyżki ziaren sezamu
olej kokosowy rafinowany do smażenia

Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm. Oprószamy solą i pieprze z obu stron. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Na jeden talerz wysypujemy mąkę pszenną a na drugim mieszamy ze sobą bułkę tartą, siemię lniane i sezam. Na patelnię nakładamy czubatą łyżkę oleju kokosowego i wstawiamy na gaz. Każdy kotlet schabowe oprószamy delikatnie mąką, zanurzamy w jajku i oprószamy panierką ( wszystko z obu stron). Gotowe schabowe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • foodsi

    Uwielbiam len - szczególnie za jego właściwości.

  • slodkokwasnakuchnia

    Ja również. dziękuję

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci