Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Sernik Bounty (bezglutenowy)

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na smaczny sernik kokosowy. Będzie on idealny na weekend do kawki. Sernik jest bez glutenu. Polecam

DSCF0868_2

Składniki:
500 g twarogu półtłustego
250 g ricotty
1 puszka mleczka kokosowego (400g)
3/4 szkl cukru pudru
3 jajka
2 łyżki mąki kokosowej
4 łyżki wiórków kokosowych+ do posypania
1 gorzka czekolada
tortownica o śred. 28 cm

Przygotowanie:
Do dużej miski wkładamy twaróg, ricottę i białą część mleczka kokosowego. Miksujemy do połączenia się serów. Następnie dodajemy jajka i cukier puder i miksujemy ponownie. Na koniec dodajemy mąkę i 4 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciast chłodzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy sernik. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci