Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Torcik naleśnikowy

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na smaczny torcik naleśnikowy. Taki torcik może być słodkim śniadaniem, obiadem, kolacją lub deserem. Ja zrobiłam ten torcik na słodkie śniadanie. Polecam

DSCF1377_2

Składniki:
3 szkl maślanki
1/4 szkl oleju
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 czubata łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem: 1 puszka mleczka kokosowego
200 g ricotty
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki wiórków kokosowych+ do dekoracja
gotowa polewa

Przegotowanie:
Do dużej miski wlewamy serwatkę, olej oraz dodajemy mąkę, jajka, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż nie będzie grudek i odstawiamy na 15 minut. Schłodzone ( 2 doby w lodówce) mleczko kokosowe przekładamy do drugiej miski (tylko stałą, białą część), dodajemy pozostałe składniki kremu i miksujemy razem. Odstawiamy krem do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i nalewamy porcję ciasta, rozprowadzamy na całej patelni i smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki schładzamy. Na talerzu układamy jeden naleśnik, smarujemy go 1 łyżka kremu i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Potem krem, naleśnik i krem i tak aż skończą się naleśniki. Lekko dociskamy. Polewę rozpuszczamy i polewamy nią wierzch torcika oraz dekorujemy wiórkami kokosowymi. Gotowy torcik wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego

Użyłam dużej patelni do naleśników.

Przepis na 8 porcji.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [lena] *.dynamic.mm.pl

    ale apetycznie wygląda ;)

  • Gość *.dip0.t-ipconnect.de

    Smaczny torcik...

  • slodkokwasnakuchnia

    Dziękuję

  • Gość: [Agusto] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A ów torcik nie może być jednocześnie śniadaniem, obiadem, kolacją oraz deserem? Wygląda tak apetycznie, że jadłbym go cały dzień :)

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci