Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Biszkopt gryczany z mlecznym kremem

slodkokwasnakuchnia

Witam. Dziś jest piątek, więc będzie przepis na ciasto. Zapraszam na bardzo smaczne ciasto składające się z gryczanego biszkoptu zrobionego z maki gryczanej od BioBabalscy oraz mocno mlecznego kremu. Ciasto jest słodkie, sycące i rozpływające się w ustach. Polecam

DSCF1521_2

Składniki:
biszkopt: 4 jajka
1/2 szkl cukru pudru
1/2 szkl mąki Bio gryczanej od BioBabalscy
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem: 250 g mascarpone
200 g masła
1/2 szkl cukru pudru
2 szkl mleka pełnego w proszku
polewa: 50 g masła
3 łyżki mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao naturalnego
1 łyżka mleka w proszku
oraz 30 g płatków migdałowych
tortownica o śred. 26 cm

Przygotowanie:
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas miksując. Gdy piana zrobi się szklista dodajemy po 1 żółtku oraz olej, cały czas miksujemy ale na najniższych obrotach miksera. Gdy piana połączy się z żółtkami i olejem przestajemy miksować. Przesiewamy do masy mąkę gryczaną razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy biszkopt do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i "upuszczamy" go na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Delikatnie odcinamy ciasto od boków blaszki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimny biszkopt przekrajamy na 2 blaty.
Krem: do wysokiej miski przekładamy pokrojone masło w temperaturze pokojowej, dosypujemy cukier i miksujemy, aż masa zbieleje. Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do połączenia się składników.
Polewa: do garnuszka przekłądamy skłądniki na polewę i podgrzewamy, mieszamy najlepiej rózgą. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy polewę z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Składamy ciasto: najlepiej zrobić to w tortownicy w której piekł się biszkopt. Na dno układamy blat biszkoptu, wykładamy na niego krem, wyrównujemy. Na kremie układamy drugi blat ciasta i lekko dociskamy. Gdy polewa zacznie tężeć polewamy nią wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze będzie na drugi dzień. Smacznego

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci