Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Kruche ciasteczka

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszne kruche ciasteczka. Ostatnio dostałam na wypróbowanie paczkę z produktami od BioBabalscy. Była tam np. mąka BIO z samopszy. Samopsza jest rodzajem mąki pszennej. Pierwszy raz miałam okazję pracować z mąką z samopszy i jestem bardzo zadowolona. Polecam

DSCF1503_2

Składniki:
1 szkl mąki BIO z samopszy+ do podsypania
100 g masła
1 łyżka serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, mascarpone i pokrojone masło. Wyrabiamy szybko ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk, przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, przekładamy ciasto z lodówki, chwilę je wyrabiamy i wałkujemy na cienki placek (na ok. 5mm). Następnie wycinamy małą foremką w kształcie serduszka (lub inną) zgrabne ciasteczka. Resztę ciasta zagniatamy od nowa, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne ciasteczka. Robimy tak, aż skończy się ciasto. Przekładamy ciasteczka na blaszkę i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasteczka przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasteczka i zimne dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego
Przepis na ok. 40 małych ciasteczek.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci