Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Pieczone kulki mięsne z kaszą

slodkokwasnakuchnia

Witajcie!

Zapraszam na smaczne kuleczki mięsne z dodatkiem kaszy z samopszy od BioBabalscy. Ponieważ kulki zostały upieczone zawierają mniej kalorii. Takie kuleczki będą idealne na imprezie jako przekąska lub do obiadu z ziemniaczkami i surówką. Polecam

DSCF1528_2

Składniki:
1 szkl ugotowanej kaszy Bio z samopszy 
400 g mięsa mielonego z szynki
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1/4 czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
4-5 pieczarek
1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich
1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Czosnek, cebulkę i paprykę drobno kroimy. Pieczarki obieramy i również drobno kroimy. Na patelnię wlewamy olej i na rozgrzanej przesmażamy cebulkę z czosnkiem, papryką i pieczarkami (ok. 5 min), odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy mięso mielone, kaszę oraz dodajemy bułkę tartą, jajko i przyprawy. Mieszamy a następnie dodajemy przsmażone warzywka. Wyrabiamy dłońmi masę. Potem lepimy kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego i układamy ja na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kulki przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Super smakują na ciepło i na zimno. Smacznego

Przepis na ok. 40 szt kuleczek.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci