Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Sernik dyniowy z kremem szpinakowym

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam Was na pyszny sernik na weekend. Powoli wracam do zdrowia i do regularnego blogowania. Już jakiś czas temu robiłam ten pyszny sernik i dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem. Wiem, że niektórzy nie cierpią szpinaku który jest w kremie ale miłośnicy szpinaku będą zachwyceni. Polecam

DSCF0995_2

Składniki:
ciasto: 200 g dyni
600 g jogurtu naturalnego greckiego
3 jajka
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 op. budyni jasnych w proszku
krem: 200 ml śmietanki 30% schłodzonej
125 g mascarpone
1/2 szkl cukru pudru
10 kostek (brykietów) zamrożonego szpinaku
dekoracja: 4 kostki czekolady mlecznej
tortownica o śred. 26 cm

Przygotowanie:
Dzień wcześniej wyjmujemy szpinak z zamrażalnika i rozmrażamy go na cedzaku.
Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy cukier puder, jajka, budynie i proszek do pieczenia oraz dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy startą dynię i delikatnie mieszamy razem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy sernik przez ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu chłodzimy sernik. Krem: szpinak odcedzamy z nadmiaru płynu. Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy aż krem stanie się gładki. Szpinak blendujemy i dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy przez chwilę. Gotowy krem przekładamy na wystudzony sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Przechowujemy ciasto w lodówce.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci