Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

"Sucharkowe" kulki śniadaniowe

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na słodkie i sycące kulki śniadaniowe. Podane ze świeżymi owocami będą super smakować i dodadzą nam dużo energii. Do zrobienia moich kulek wykorzystałam sucharki od Mamut Polska. Sucharki tej firmy są bardzo chrupiące i idealne do wielu dań. Polecam

DSCF1543_2

Składniki:
5 szt sucharków od Mamut Polska
100 g ricotty
1 łyżka sezamu
3 łyżki miodu
2 łyżki mleka pełnego w proszku
posypka: 1 sucharek
1 łyżeczka sezamu

Przygotowanie:
Posypka: sucharek mielimy na pył i mieszamy z sezamem, przesypujemy na talerzyk. Sucharki na kulki również mielimy na pył i przesypujemy do miseczki. Dosypujemy sezam i mleko w proszku oraz mieszamy. Następnie dodajemy miód i ricottę, mieszamy. Zwilżamy dłonie wodą i wyrabiamy razem masę a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w posypce. Wkładamy kulki do lodówki aby stwardniały na ok. 30 minut. Podajemy ze świeżymi owocami.

Przepis na 2 porcje.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci