Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Ciasto budyniowe z owocami i galaretką

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na smaczne ciasto budyniowe z borówkami oraz galaretką. Spód zrobiłam z pokruszonych markiz chałwowych od Cukry Nyskie z dodatkiem masła. Jest to idealne i proste do zrobienia ciasto bez pieczenia. Polecam

DSCF1591_2

Składniki:
150 g markiz chałwowych od Cukry Nyskie
150 g masła
300 ml mleka
3 łyżki ksylitolu
1 op. budyniu waniliowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 galaretka krystaliczna
100 g borówek amerykańskich
tortownica o śred. 16 cm

Przygotowanie:
Ciastka rozkładamy, ściągamy z nich krem (odkładamy) a same ciastka kruszymy bardzo drobno. 50 g masła rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Tortownicę wykładamy folią i wysypujemy na dno masę ciasteczkową, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
Niepełną szklankę mleka przelewamy do garnka, dosypujemy cukier i podgrzewamy. W reszcie mleka rozprowadzamy proszek budyniowy z mąką kukurydzianą. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia do zlewu z zimną wodą. Pozostałe 100 g masła w temperaturze pokojowej miksujemy razem z kremem z ciastek, aż masa zbieleje. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas mieszając. Gotową masę budyniową przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki. Borówki myjemy. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjmujemy z lodówki ciasto, układamy na nim borówki i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto ponownie do lodówki. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Smacznego

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [lena] *.dynamic.mm.pl

    fajne ciacho :)

  • Gość *.dip0.t-ipconnect.de

    Smaczne ciasto...

  • slodkokwasnakuchnia

    Dziękuję

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci