Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Sernik kajmakowy z pianką malinową oraz śmietaną

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na smaczny pieczony sernik kajmakowy z delikatnie kwaskowatą pianką malinową oraz super słodką śmietanką. Sernik jest bezglutenowy oraz prosty do zrobienia. Do zrobienia pianki malinowej użyłam mrożonych malin Hortex. Polecam

 

DSCF1639_2

 

Składniki:

spód: 100 g masła
1 szkl mąki kukurydzianej
1 łyżka serka homogenizowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
masa sernikowa: 800 g twarogu sernikowego
250 g masy kajmakowej
2 żółtka
3 łyżki mąki kukurydzianej
pianka malinowa: 2 opakowania  mrożonych malin Hortex (po 280 g)
1 galaretka malinowa
śmietana: 500 ml śmietanki 36%
1/2 szkl cukru pudru
oraz 50 g czekolady deserowej
blaszka 24x24 cm

Przygotowanie:
Poprzedniego dnia wieczorem wykładamy maliny do garnka i odstawiamy do rozmrożenia.
Spód: na stolnicę wysypujemy mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia oraz wkrajamy masło i dodajemy serek. Wyrabiamy kruche ciasto i wylepiamy cienko dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa: do dużej miski wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia się składników. Do masy serowej dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę kukurydzianą i delikatnie mieszamy razem. Masę serową przekładamy na kukurydziany spód i wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy sernik w uchylonym piekarniku.
Pianka malinowa: rozmrożone maliny przecieramy przez sitko. Przetarte maliny razem z sokiem zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Dodajemy galaretkę w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy galaretkę do stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją na puszystą piankę i tężejącą piankę układamy na wierzchu ostudzonego sernika. Wkładamy sernik z pianką do lodówki na ok. 1 godzinę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i układamy delikatnie na piance malinowej. Wyrównujemy śmietankę i posypujemy ją drobno startą czekoladą. Ponownie wkładamy sernik do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego

 

Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci