Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Sos pomidorowy

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na smaczny sos do makaronu. Sos jest wegetariański, bez mięsa. Ale jest bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi przypraw. Podałam go z  makaronem razowym z samopszy od BioBabalscy. Polecam na obiad lub kolację.

DSCF1567_2

Składniki:
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
1 ząbek czosnku
1 cebula
1/2 średniej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, suszonej bazylii oraz ziół prowansalskich
szczypta cynamonu, chili, imbiru
2 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek z cebulą, po chwili dodajemy paprykę i przesmażamy razem przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat. Zmniejszamy ogień i na małym pod przykryciem gotujemy sos przez ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, ziołami prowansalskimi, cynamonem, chili oraz imbirem. Wyłączamy gaz. Podajemy z ugotowanym makaronem (ja podałam z razowym z samopszy). Smacznego
Przepis na 2 porcje.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci