Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Jogurtowe ciasto z miodem

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszną miodową babkę z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Babka jest cudownie wilgotna w środku i ciężka. Słodzona miodem lipowym Huzar smakuje wybornie. Polecam

 

DSCF2068_2

Składniki:
350 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1/2 szkl miodu lipowego Huzar
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
100 g płatków migdałowych
laska wanilii
keksówka 10 x 24 cm

Przygotowanie:
Laskę wanilii przecinamy na pół i wyjmujemy tępą stroną noża ziarenka. Do miski wlewamy jogurt, jajka, miód oraz dodajemy ziarnka wanilii, miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i płatki migdałowe i miksujemy przez chwilę. Ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Smacznego

 

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci