Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Pieczona owsianka

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na smaczną owsiankę w formie ciasta. Z dodatkiem świeżych owoców oraz słodzona miodem jest sycącym i słodkim śniadaniem jednocześnie. Jeśli lubicie owsianki a klasyczna już Wam się znudziła, to owsianka pieczona będzie smaczna odmianą. Robi się ją w 5 minut i pozostaje tylko poczekanie aż się upiecze. Ja do mojej owsianki dodałam pyszny i aromatyczny miód spadziowy od Huzar. Polecam

DSCF2123_2

Składniki:
1,5 szkl płatków owsianych
1 szkl mleka
3 łyżki miodu spadziowego Huzar
100 g borówek
3 łyżki wiórków kokosowych
1 jajko
oraz:
tortownica o śred. 16 cm

Przygotowanie:
Borówki myjemy. Do miski wsypujemy płatki owsiane oraz 2 łyżki wiórków kokosowych, mieszamy. Następnie wlewamy mleko, miód i wbijamy jajko oraz mieszamy razem. Na koniec wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na 4 porcje.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci