Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Sernik na zimno z owocami i galaretką

slodkokwasnakuchnia

 

Zapraszam na smaczne ciasto bez pieczenia. Sernik galaretkowy z dodatkiem truskawek i borówek amerykańskich to super pomysł na słodki podwieczorek lub deser a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu.

DSCF1939_2

Składniki:
100 g biszkoptów
400 g serka homogenizowanego waniliowego
150 g serka śmietankowego
200 g jogurtu naturalnego greckiego
2 galaretki truskawkowe
oraz: kilka truskawek
100 g borówek amerykańskich
1 galaretka owoce leśne
tortownica o śred. 26 cm

Przygotowanie:
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Serek homogenizowany, śmietankowy i jogurt mieszamy razem w misce do połączenia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy biszkopty. Ostudzone galaretki dodajemy do masy serowej i miksujemy razem przez chwilę. Przelewamy sernik na biszkopty i wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 1 godz.
Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki i borówki myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy je w plasterki. Gdy galaretka do polania ciasta zacznie tężeć układamy owoce na serniku i polewamy galaretką. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Najlepsze będzie na drugi dzień. Smacznego

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci