Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Kulki mięsno-ryżowe

slodkokwasnakuchnia

 

Zapraszam na smaczne pieczone kuleczki mięsno-ryżowe. Super smakują jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Polecam

DSCF2107_2

 Składniki:
125 g ugotowanego ryżu
200 g mięsa mielonego z piersi indyka
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich

Przygotowanie:
Do miski wkładamy wszystkie składniki na kuleczki mięsne i wyrabiamy masę mięsną. następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce. Przykrywamy mięso folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 min pod przykryciem a potem jeszcze przez 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci