Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Piada z pastą serowo-jajeczną

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszną kanapkę w włoskim stylu. Piada to rodzaj płaskiego włoskiego pieczywa podobnego do tortilli. Moją piadę podałam ze smaczną pasta serowo-jajeczną oraz warzywami. Polecam na śniadanie w weekend gdy mamy więcej czasu.

DSCF2204_2

Składniki:
piada: 1,5 szkl mąki pszennej+do podsypania
100 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy
sól do smaku
pasta:200 g sera mozzarella Galbani Mini
4 jajka ugotowane na twardo
pęczek dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
oraz:
kilka liści sałaty
pomidor
rzodkiewki

Przygotowanie:
Piada: do miski wsypujemy mąkę oraz sól i wlewamy oliwę i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy na 30 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części, na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na 3 cienkie placki. Bardzo mocno rozgrzewamy patelnię i na suchej smażymy(pieczemy) placki chlebowe z obu stron, aż miejscami zrobią się brązowe plamki. Układamy piady na talerzu i przykrywamy je wilgotna ściereczką aby zmiękły.
Pasta: mozzarellę odsączamy z płynu, jajka obieramy ze skorupek a dymkę myjemy. Ser razem z jajkami ścieramy na tarce jarzynowej wprost do miseczki. Dymkę ze szczypiorkiem kroimy drobno i dodajemy do jajek i sera. Następnie dokładamy majonez oraz przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Sałatę, pomidor oraz rzodkiewki myjemy. Pomidor i rzodkiewki kroimy w plasterki.
Składanie: piadę kładziemy na talerzyku i smarujemy połowę dość grubo pastą serowo-jajeczną. Na paście układamy sałatę, plastry pomidora i rzodkiewek. Składamy piadę na pół. Podajemy od razu. Smacznego

 

 

Włoska strona lata z Galbani

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [lena] *.dynamic.mm.pl

    bardzo smacznie wygląda:)

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Smaczny pomysł.

  • marekolgier

    Ciekawe jak smakuje, nigdy takiej piady nie jadłem a tortille bardzo lubię ze względu że sporo można różnych składników włożyć wg upodobania i tak w tortilli będzie to smakować.

  • slodkokwasnakuchnia

    Dziękuje

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci