Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Tosty francuskie po włosku

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na super śniadanie. Pyszne, sycące i na ciepło. Tosty francuskie to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa- choć ze świeżego również są pyszne. Ja zrobiłam moje tosty z chleba tostowego świeżego i wyszły super.Do środka plaster pomidora malinowego i mozzarella Galbani.  Polecam

 

DSCF2234

Składniki:
3 jajka
1/2 szkl mleka
1/2 łyżeczki soli, pieprzu i suszonej bazylii
8 kawałków chleba tostowego
4 plastry pomidora
4 łyżeczki masła
4 łyżeczki passaty pomidorowej
1 op. mozzarelli Galbani

Przygotowanie:
Jajka rozbijamy do głębokiego talerza, dolewamy mleko oraz przyprawy i roztrzepujemy. Mozzarellę kroimy w 4 duże plastry. Na jednym kawałku chleba rozsmarowujemy passatę, układamy plaster pomidora oraz mozzarelli i przykładamy drugim kawałkiem. Lekko dociskamy kawałki chleba do siebie (robimy tak pozostałe tosty). Tosty maczamy w mleku z jajkami z dwóch stron. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła i smażymy tosty z obu stron na rumiano- po przekrojeniu mozzarella powinna być półpłynna. Do usmażenia jednego tosta za każdym razem rozpuszczamy łyżeczkę masła na patelni. Smacznego

 

Włoska strona lata z Galbani

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci