Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Angielski pudding ryżowy

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszny, słodki pudding ryżowy z suszoną morelą oraz płatkami migdałowymi. Pudding ryżowy możemy zjeść na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Polecam

DSCF2135_2

Składniki:
450 ml mleka
125 g ryżu białego
2 łyżki ksylitolu (lub cukru)
garść suszonych moreli
3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:
Mleko przelewamy do garnka, dodajemy ksylitol i ryż, gotujemy na wolnym ogniu-często mieszamy. W tym czasie kroimy morele na cienkie paseczki i podprażamy płatki migdałowe na suchej patelni. Kiedy mleko się zagotuje, dokładamy pokrojone morele i gotujemy, aż ryż wchłonie płyn. Gotowy pudding ryżowy zdejmujemy z ognia i lekko przestudzony przekładamy do miseczek. Posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

Przepis na 3 porcje.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci