Dyniowy sernik na zimno na piernikowym spodzie
Zapraszam na pyszny sernik dyniowy na delikatnym piernikowym spodzie. Na wierzchu znajduje się warstwa kajmaku i chrupiące płatki migdałowe. Wszystkie warstwy ciasta wspaniale razem smakują.
#appetytnakopernika
Składniki:
2 op. pierników lukrowanych Kopernik (240g)
100 g masła
2 galaretki cytrynowe
300 ml wrzątku
1 szkl puree z dyni
150 g serka śmietankowego
360 g serka homogenizowanego waniliowego
1 puszka kajmaku
50 g płatków migdałowych
oraz:
tortownica o śred. 26 cm
Przygotowanie:
Pierniczki rozdrabniamy na pył ( w woreczku foliowym najlepiej wałkiem) a masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy na 10 minut aby ostygło. Następnie mieszamy masło z pierniczkami, aż zrobimy "mokry piasek". Przesypujemy masę piernikową do tortownicy wyłożonej folią aluminiową i rozprowadzamy równą warstwę, lekko ugniatamy do dna. Wstawiamy blaszkę do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy puree z dyni, serek śmietankowy i serek homogenizowany, mieszamy. Następnie wlewamy przestudzome galaretki i przez chwilę miksujemy aby składniki na masę się połączyły. Gdy masa sernikowa zacznie tężeć przelewamy ją na pierniczkowy spód i wstawiamy ponownie do lodówki na ok. 2 godz.
Masę kajmakową przekładamy do garnka o grubym dnie i mieszamy na bardzo małym ogniu, aż masa kajmakowa stanie się półpłynna. Zdejmujemy z ognia i mieszamy aby masa się lekko ochłodziła. Delikatnie przekładamy kajmak na sernik. Górę ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Smacznego