Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Dyniowy sernik na zimno na piernikowym spodzie

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszny sernik dyniowy na delikatnym piernikowym spodzie. Na wierzchu znajduje się warstwa kajmaku i chrupiące płatki migdałowe. Wszystkie warstwy ciasta wspaniale razem smakują.

#appetytnakopernika

DSCF2279_2

Składniki:
2 op. pierników lukrowanych Kopernik (240g)
100 g masła
2 galaretki cytrynowe
300 ml wrzątku
1 szkl puree z dyni
150 g serka śmietankowego
360 g serka homogenizowanego waniliowego
1 puszka kajmaku
50 g płatków migdałowych
oraz:
tortownica o śred. 26 cm

Przygotowanie:
Pierniczki rozdrabniamy na pył ( w woreczku foliowym najlepiej wałkiem) a masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy na 10 minut aby ostygło. Następnie mieszamy masło z pierniczkami, aż zrobimy "mokry piasek". Przesypujemy masę piernikową do tortownicy wyłożonej folią aluminiową i rozprowadzamy równą warstwę, lekko ugniatamy do dna. Wstawiamy blaszkę do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy puree z dyni, serek śmietankowy i serek homogenizowany, mieszamy. Następnie wlewamy przestudzome galaretki i przez chwilę miksujemy aby składniki na masę się połączyły. Gdy masa sernikowa zacznie tężeć przelewamy ją na pierniczkowy spód i wstawiamy ponownie do lodówki na ok. 2 godz.
Masę kajmakową przekładamy do garnka o grubym dnie i mieszamy na bardzo małym ogniu, aż masa kajmakowa stanie się półpłynna. Zdejmujemy z ognia i mieszamy aby masa się lekko ochłodziła. Delikatnie przekładamy kajmak na sernik. Górę ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Smacznego

 

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci