Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Kotlety mielone z marchewką i dymką

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na kotlety mielone z piersi indyka z dodatkiem startej marchewki oraz drobno pokrojonej dymki. W ten sposób przemycimy trochę warzyw do codziennej diety. Polecam

DSCF2134_2

Składniki:
200 g mięsa mielonego z piersi indyka
2 średnie marchewki
2 małe dymki ze szczypiorkiem
1 jajko
3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki i ziół prowansalskich
olej do smażenia

Przygotowanie:
Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost do miski. Do marchewki wkładamy mięso oraz pokrojoną drobno dymkę ze szczypiorkiem. Dokładamy pozostałe składniki i wyrabiamy ręką masę mięsną. Formujemy małe kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy np.: z puree ziemniaczanym i surówką. Smacznego

Przepis na ok. 7 szt

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci