Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Risotto z porem

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z porem oraz suszonymi pomidorkami. Zrobiłam wersję dla dorosłych z białym winem. Jeśli risotto będą jadły dzieci to zamiast wina możemy dodać większą ilość bulionu. Polecam

DSCF2172_2

Składniki:
1 torebka ryżu białego (125g)-można dać ryż do risotta ale ja nie miałam
120 g pora (biała część)
1 cebula
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1,5 szkl bulionu warzywnego
1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
pół łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich
szczypta kurkumy i curry
50 ml białego wina
2 łyżki tartego parmezanu


Przygotowanie:
Siekamy cebulę i czosnek, por kroimy w pół plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę z czosnkiem i porem. Dodajemy ryż i suszone pomidory oraz smażymy przez ok. 2 minuty, następnie wlewamy pół łyżki bulionu, mieszamy co jakiś czas. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną porcję bulionu i mieszamy-robimy tak jeszcze raz. Na koniec wlewamy wino białe i mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Gdy ryż będzie gotowy, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy połowę parmezanu, mieszamy. Przekładamy risotto na talerze i posypujemy resztą sera. Smacznego

Przepis na 2 porcje

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci