Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Ryżowa zapiekanka

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na smaczną i tanią zapiekankę. Idealna na ciepłą kolację. Zapiekanka jest sycąca i treściwa a przy tym kolorowa i z różnymi warzywami. Polecam


DSCF2326

Składniki:
1 woreczek ugotowanego ryżu (długoziarnisty z dzikim)
2 dymki ze szczypiorkiem
1/2 czerwonej papryki
100 g kabanosów
50 g mozzarelli w wiórkach + 1 łyżka
5 łyżek startej na tarce dyni
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich
masło do wysmarowania formy
1/2 szkl śmietanki 12%
2 jajka

Przygotowanie:
Ryż przekładamy do miski. Dymkę kroimy drobno i dodajemy do ryżu. Kabanosy kroimy w plasterki a paprykę w kosteczkę, dokładamy do ryżu. Następnie wrzucamy 50 g mozzarelli i startą dynię oraz mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy składniki zapiekanki, lekko dociskamy do dna. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietanką i polewamy zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy łyżką sera. Zapiekanka jest gotowa gdy ser na górze się rozpuści.

 

 

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci