Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Tarta z porem

slodkokwasnakuchnia

 

Zapraszam na chrupiącą tartę zrobioną z dodatkiem Smalcu Doskonałego od Rolnik. W środku kryją się pyszne jesienne warzywa zapieczone z żółtym serem. Taka tarta będzie wyśmienitym daniem na obiad lub kolację. Polecam

DSCF23851Składniki:
ciasto: 1 szkl mąki pszennej
90 g smalcu ze skwarkami od Rolnik
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz: 1 por (biała część)
1/2 zielonej papryki
1 średnia marchewka
1 łyżka smalcu ze skwarkami od Rolnik
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, czosnku suszonego
2 łyżka startego żółtego sera
sos: 1/2 szkl śmietanki 18%
2 jajka
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki tartego żółtego sera(do posypania)
forma do tarty o śred. 26 cm

Przygotowanie:
Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i cienką warstwą wykładamy blaszkę do tarty. Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut.
Por, marchewkę i paprykę myjemy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach a por oraz paprykę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy smalec i przesmażamy na nim por z marchewką i papryką (ok. 3-4 min), następnie zdejmujemy z gazu i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, mieszamy. Następnie posypujemy serem i mieszamy, odstawiamy.
Sos: jajka mieszamy razem ze śmietanką oraz przyprawami ( najlepiej widelcem albo w słoiku), odstawiamy.
Ciasto na tartę Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. kaszą gryczaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy spód tarty z piekarnika i zdejmujemy z niego papier z kaszą. na ciasto nakładamy farsz warzywny i polewamy sosem oraz posypujemy żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci