Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Wytrawne ciasteczka

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszne i chrupiące ciasteczka na słono. Mogą one zastąpić chipsy czy paluszki słone. Zamiast masła użyłam SMALCU DOSKONAŁEGO od ROLNIK ze skwarkami-ciasteczka/krakersy wyszły super chrupiące i aromatyczne. Polecam

DSCF2381_2

Składniki:
1 szkl mąki pszennej
90 g Smalcu Doskonałego ze skwarkami od Rolnik
1 małe jajko
1 łyżka sezamu
1 płaska łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy smalec, jajko, sezam oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta wałek, wkładamy do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i kroimy w pół centymetrowe plastry. Układamy obok siebie na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone wytrawne ciasteczka studzimy i jemy dopiero zimne (ciepłe będą się mocno kruszyć). Smacznego

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci