Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Kruche ciasteczka daktylowe

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszne, kruche ciasteczka z kremem daktylowym od Daktynella. Lekko słodkie ciasteczka są idealne do kawki lub herbatki. Polecam

DSCF2478_2

Składniki:
50 g kremu daktylowego od Daktynella
50 g masła
1 żółtko
1 szkl mąki pszennej +do podsypania

Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy krem daktylowy, masło i żółtko. zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy ciasto do woreczka foliowego i na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na grubość ok. 5mm. Wykrajamy ciasteczka i układamy je na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasteczka przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • kuternoga85

    wyglądają kapitalnie

  • Gość: [Beata] *.164.rako-lan.pl

    Dawno nie robiłam nic z daktylami :D Więc na pewno spróbuję tego przepisu w najbliższym czasie, mam nadzieję że również i mi wyjdą bardzo dobrze, dam znać jaki będzie efekt końcowy.

  • Gość: [Sonia] *.164.rako-lan.pl

    Kiedyś robiłam prawie identyczne ciasteczka, różnicą był brak daktylów. Po prostu same kruche ciacha. Będę musiała spróbować Twojej wersji bo wygląda pysznie :)

  • Gość: [Emilia] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Tak się zastanawiam i do bazy jaką są kruche ciastka można dodać praktycznie każdy owoc, co tylko wpadnie w ręce. Bardzo uniwersalny przepis, zaintrygował mnie ;)

  • slodkokwasnakuchnia

    Macie Państwo rację. Dziękuje za komentarze

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci