Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Pieczone żeberka

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszne pieczone żeberka w marynacie słodko-słonej. Żeberka są proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam

DSCF2367_2

Składniki:
ok. 500 g żeberek w paskach
marynata: 2 łyżki dżemu gruszkowego
3 łyżki sosu sojowego jasnego
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki

Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy. Składniki na marynatę mieszamy razem i nacieramy nią żeberka. Wkładamy żeberka do rękawa do pieczenia, dodajemy pozostałą marynatę i zamykamy rękaw. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rękaw z żeberkami wkładamy do blaszki i do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci