Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Roladki z piersi kurczaka z dynią

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na smaczne i soczyste roladki z mięsa z piersi kurczaka z farszem z dyni oraz otulone boczkiem. Proste do zrobienia roladki są idealne na uroczysty obiad z dodatkiem ryżu i surówki. Polecam

DSCF2365

Składniki:
500 g piersi z kurczaka
250 g dyni
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
100 g boczku w plastrach
sól, pieprz

Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Ścieramy miąższ na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy drobno. Przesmażamy dynię z czosnkiem i cebulką na łyżce oleju , aż cebulka stanie się złota, doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia.
Mięso myjemy, odcinamy błonki i kroimy piersi kurczaka na pół. Lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy i przyprawiamy pieprzem z obu stron. Na każdy kawałek mięsa kładziemy łyżkę przesmażonej dyni i zawijamy roladki. Gotową roladkę zawijamy w plaster boczku i spinamy wykałaczką. Układamy roladki w foremce do zapiekania i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Najpierw pieczemy przez 25 minut pod przykryciem a następnie przez 15 minut bez przykrycia. Podajemy na ciepło (wcześniej wyjmujemy wykałaczki).

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci