Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Kruche ciasteczka z żurawiną

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na kruchutkie ciasteczka z aromatyczną suszoną żurawiną od Helio. Ciasteczka wychodzą pyszne i są dość długo świeże. Polecam zrobić z dziećmi-będzie super zabawa.

DSCF2483

Składniki:
100 g masła
1 żółtko
1 czubata łyżka cukru wanilinowego
1 szkl mąki pszennej+ do podsypania
1 duża garść suszonej żurawiny od Helio
oraz: pisak cukrowy i kolorowa posypka do dekoracji

Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i dodajemy masło oraz żółtko. zagniatamy kruche ciasto. Następnie dodajemy żurawinę i jeszcze raz zagniatamy ciasto. Wkładamy je do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je dość cienko. Wykrajamy ciasteczka i układamy je na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciastka przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu dekorujemy.

 

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci