Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Pieczone gołąbki bez zawijania

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo prosto się je robi a potem pozostaje już tylko pieczenie. Podajemy z ulubionym sosem.DSCF2457

Składniki:
125 g ryżu basmati
280 g kapusty pekińskiej
500 g mięsa mielonego z szynki
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
2 jajka
3 łyżki kaszy manny
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
1/2 l bulionu

Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania i odkładamy do ostygnięcia. Cebule i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce smalcu, odstawiamy. Kapustę pekińską drobno kroimy i przekładamy do sporej miski. Następnie dodajemy ostudzony ryż oraz przesmażoną cebulkę z czosnkiem, mieszamy. Dodajemy surowe mięso mielone, mieszamy. Na koniec dodajemy jajka, kaszę manną oraz przyprawy. Wyrabiamy masę na gołąbki, formujemy podłużne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podsmażone gołąbki układamy na blaszce, podlewamy bulionem i przykrywamy dokładnie folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ulubionym sosem.

Przepis na 12 sztuk

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci