Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekana w cieście francuskim

slodkokwasnakuchnia

Witajcie w niedzielę. Zapraszam dziś na pyszną pierś z kurczaka z nadzieniem szpinakowym. Upieczona w cieście francuskim jest pysznym daniem obiadowym. Polecam

DSCN0030_2

Składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1,5 op. ciasta francuskiego (ok. 400 g)
farsz: 150 g mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka smalcu/oleju
50 g tartej mozzarelli
sól, pieprz do smaku
marynata: 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki oleju rzepakowego
oraz: żółtko
czarny sezam

Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy na sicie.
Piersi kurczaka myjemy, nacinamy tak aby powstały kieszonki. Składniki na marynatę łączymy i smarujemy nią z każdej strony mięso. Odstawiamy.
Czosnek drobno kroimy i razem z pokrojoną drobno cebulą wrzucamy na rozgrzaną patelnię ze smalcem/olejem. Chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak i przyprawiamy. Dusimy przez chwilę a następnie dosypujemy mozzarellę i smażymy aż ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzone nadzienie szpinakowe nakładamy do środka kieszonek mięsa i spinamy wykałaczkami.Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć piersi krótko z dwóch stron.
Ciasto francuskie dzielimy na 3 części. Na środku każdego płata ciasta kładziemy pierś z kurczaka. Równolegle po obu stronach mięsa nacinamy ciasto w paseczki. Boki ciasta zawijamy przeplatając je na zmianę na piersi z kurczaka( będzie jak mumia), tak aby nacięcia były na wierzchu. Przekładamy na papier do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 min. Smacznego

Przepis na 3 porcje

 

 

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [dominika] *.164.rako-lan.pl

    Muszę przyznać, że wygląda ciekawie, te składniki powinny pasować do siebie idealnie :) Uwielbiam połączenie kurczaka ze szpinakiem, moim zdaniem jest epickie, pozdrawiam.

  • mornana

    Takiej wariacji jeszcze nie widziałam, słodkie ciasto francuskie i pierś. No nie banalne połączenie, będę musiała sprawdzić bo nie da mi to spokoju. :D

  • Gość: [Wiktoria] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jadłam coś podobnego, zamiast kurczaka była wołowina i było to smaczne. Dlatego nie mam wątpliwości że i ta wersja będzie dobra, po zakupach możliwe że spróbuję przyrządzić ;)

  • slodkokwasnakuchnia

    dziękuje za miłe komentarze, pozdrawiam

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci