Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Ciasto śmietankowe z galaretkami

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na smaczne i lekkie ciasto z galaretkami truskawkowymi. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Kruchy spód z herbatników regionalnych od Cukry Nyskie idealnie komponuje się z śmietankową masą. Polecam

DSCN0044

Składniki:
250 g herbatników regionalnych Cukry Nyskie
125 g masła
500 ml słodkiej śmietanki 18% (zimnej)
250 ml słodkiej śmietanki 30% (zimnej)
3 galaretki truskawkowe w proszku (każda na 500 ml wody)
oraz: blaszka 24x24cm

Przygotowanie:
Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy. jedną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Na patelni rozpuszczamy masło i lekko studzimy. Ciastka drobno mielimy (blenderem lub wałkiem do ciasta) i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mieszamy razem, aż zrobimy tzw "mokry piasek". Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia oraz wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Wstawiamy blaszkę do lodówki.
Śmietanki przelewamy do sporej miski i ubijamy mikserem na gęstą piankę, dolewamy tężejące galaretki (rozpuszczone w 1 szkl wody) i miksujemy do połączenia. Tężejącą masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki. Tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 500 ml wody) polewamy górę ciasta. Wstawiamy ponownie do lodówki na całą noc. Smacznego

 

 

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci