Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Domowy chleb szpinakowy

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Swój piękny zielony kolor zawdzięcza świeżemu szpinakowi, którego w ogóle nie czuć w chlebie. Polecam jako odmianę od tradycyjnego pieczywa.

DSCN0075_2

Składniki:
150 g świeżego szpinaku
1 szkl mleka
1 op. suszonych drożdży (7g)
1 łyżeczka soli
3,5 szkl mąki pszennej
do posypania czarny sezam

Przygotowanie:
Szpinak myjemy a następnie blendujemy wraz z mlekiem i przelewamy do miski. Do "zielonego" mleka dosypujemy drożdże, sól oraz mąkę. Wyrabiamy razem na gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do keksówki, posypujemy sezamem i ponownie odstawiamy pod przykryciem na 45 minut. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy chleb na kratce.

 

 

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci