Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Flaczki z boczniaków

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszne flaczki grzybowe...z boczniaków. To moja pierwsza przygoda z tymi pysznymi grzybami a nie ostatnia. Flaczki wyszły aromatyczne, pikantne i super rozgrzewające. Polecam

DSCN0154_2

Składniki:
250 g boczniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
3 szkl wody
przyprawy: 1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli i pieprzu czarnego
1 łyżeczka suszonego majeranku i pieprzu ziołowego
1 łyżka przyprawy grzybowej (Cykoria)

Przygotowanie:
Boczniaki myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i chwilę smażymy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy: grzyby, pokrojone warzywa, przesmażoną cebulkę i czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut.

 

Przepis na 2 porcje

 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • kapinorm

    Bardzo łatwe i proste danie lubię takie flaczki z boczniaków jeszcze nie jadłam. Na pewno spróbuje jak uda mi się dostać gdzieś w sklepie boczniaki. Pozdrawiam.

  • obeznany1

    Lubiłem flaki w domu, ale niestety teraz, kiedy na studiach moja dieta w warszawie pozwala mi na parówki i zupki chińskie, o flakach mogę pomarzyć. Jak odwiedzę rodzinne strony to chyba namówię rodzinę na dobre flaczki.

  • slodkokwasnakuchnia

    dziękuje

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci