Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Migdałowe tiramisu

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszny i aromatyczny deser. Tiramisu z płatkami migdałowymi smakuje wybornie i nadaje fajnej chrupkości. Do zrobienia tego deseru wykorzystałam herbatniki biszkoptowe od  Cukry Nyskie. Polecam


DSCN0099_2

Składniki:
120 g herbatników biszkoptowych od Cukry Nyskie
200 g śmietanki 36%(zimnej)
125 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki płatków migdałowych
1/2 szkl gorącej wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru migdałowego
kakao do posypania
oraz: 4 pucharki

Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy kawę, cukier migdałowy i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Zimną śmietankę przelewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na sztywno, następnie dodajemy po łyżce mascarpone i ciągle miksujemy.
Biszkopty przełamujemy na pół. Moczymy krótko w ostudzonym naparze kawy i na dno każdego pucharka wkładamy po dwa kawałki biszkoptów. Na biszkopty nakładamy łyżkę masy mascarpone, na masę posypujemy połową łyżki płatków migdałowych. Układamy kolejne warstwy:namoczone biszkopty, masę mascarpone, pół łyżki płatków migdałowych, namoczone biszkopty, masę mascarpone i posypujemy kakao. Schładzamy tiramisu w lodówce.

Przepis na 4 porcje.

 

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci