Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Roladki schabowe pieczone z ziemniakami

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszne danie obiadowe pieczone w jednym naczyniu. Niezwykle aromatyczne pieczone ziemniaki i miękkie pyszne roladki schabowe to świetne połączenie. Danie jest proste w przygotowaniu. Polecam podać z pyszną surówką, najlepiej z rukoli. Polecam

#durszlakXvegetanatur

#vegetanatur

#inspirowanenatura

DSCN0178_2

Składniki:
4 plastry schabu bez kości
8 plastrów boczku surowego wędzonego
1 duży kiszony ogórek
kawałek czerwonej papryki
4 łyżeczki musztardy stołowej
pieprz, sól, Vegeta Natur z curry
oraz: kilka małych ziemniaków
2 łyżki oleju
sól, Vegeta Natur z curry

Przygotowanie:
Plastry schabu myjemy i osuszamy a następnie rozbijamy każdy kotlet tłuczkiem oraz oprószamy solą, pieprzem i vegetą z obu stron. Ogórek kiszony kroimy na cztery części. Paprykę kroimy na 8 pasków.
Na rozbity kotlet nakładamy łyżeczkę musztardy i rozsmarowujemy na całym mięsie. Z jednej strony układamy obok siebie 2 plasterki papryki, kawałek ogórka kiszonego i plasterek boczku. Ściśle zwijamy w roladkę i owijamy plastrem boczku. Robimy tak z każdym plastrem schabu. Gotowe roladki układamy na środku brytfanki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Polewamy olejem oraz przyprawiamy solą i vegetą, mieszamy. Układamy ziemniaki na około roladek. Przykrywamy przykrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Potem zdejmujemy pokrywkę i pieczemy bez przykrycia przez kolejne 30 minut. Podajemy z surówką.

 

 

Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci