Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Schabowe w sosie własnym

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszne danie obiadowe. Mięciutki schabik w sosie własnym z dodatkiem puree ziemniaczanego i ogórka kiszonego super smakuje. Jest to pyszne danie na różne uroczystości.Polecam

DSCN0156Składniki:
3 plastry schabu bez kości
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
1 marchewka
1 cebulka
1 łyżka oleju
sos:1,5 szkl wody
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej
1/2 szkl mleka
2 łyżki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:
Plastry schabu delikatnie rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i curry. Wkładamy do woreczka i na 1 godzinę do lodówki.Cebulę kroimy w piórka a marchewkę w plasterki. Na oleju obsmażamy plastry schabu a następnie przekładamy do garnka z gorącą wodą (1,5 szklanki). Dodajemy cebulę, marchew i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu przez ok 45 minut. Gotowy sos zagęszczamy mąką kukurydzianą rozrobioną w mleku.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci