Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Faworki schabowe

slodkokwasnakuchnia

Witam Zapraszam na pyszne kotlety schabowe w innym wydaniu-jako faworki. Są tak samo pyszne i super chrupiące choć jest z nimi trochę zabawy. Faworki schabowe mogą być pyszną przekąską lub dodatkiem do obiadu.

DSCN0216_2Składniki:
5 plastrów schabu bez kości
sól, pieprz
3 jajka
1/2 szkl mąki kukurydzianej
3/4 szkl panieru z ciecierzycy (lub bułki tartej)
olej do smażenia

Przygotowanie:
Kotlety schabowe myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem oraz posypujemy solą i pieprzem. Kroimy rozbite kotlety na paski. Na środku każdego paska robimy nacięcie i przekładamy przez nie jedna końcówkę mięsa (tak samo jak robimy klasyczne faworki), delikatnie rozciągamy. Na jeden talerzyk nasypujemy mąkę kukurydzianą, na drugi talerzyk nasypujemy panier z ciecierzycy (bułkę tartą). Do miseczki wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Kolejno obtaczamy każdy faworek w mące, jajku i panierze. Smażymy w głębokim gorącym oleju.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci