Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Ciasteczka z ciasta francuskiego z masą makową

slodkokwasnakuchnia

Gdy czasem zostaje nam masa makowa po zrobieniu makowca,możemy zrobić sobie te proste i pyszne ciasteczka. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szkl.masy makowej (domowej lub kupnej) Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwija... więcej

INKA z koglem-moglem

slodkokwasnakuchnia

Połączenie gorzkiej kawy zbożowej i słodkiego kogla-mogla tworzy wspaniałe połączenie które przypomina smaki dzieciństwa. Składniki: 2 łyżeczki INKI klasycznej 3/4 szkl gorącej wody 3 żółtka jajka 2 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Do szklanki wsy... więcej

Domowa masa makowa

slodkokwasnakuchnia

Kiedyś kupowałam masę makową ale od jakiegoś już czasu robię ją sama.Jest o niebo lepsza niż kupna i zawiera tylko te składniki które ja sama do niej dodam.Same pyszności... Składniki: 400 g suchego mielonego maku 2 szkl gorącego mleka 1 garść jagód ... więcej

Domowa posypka orzechowa

slodkokwasnakuchnia

Coś pysznego i chupiącego do posypania deserów lub lodów. Składniki: 1 czubata łyżka mielonych orzechów 1 płaska łyżka cukru Przygotowanie: Orzechy mieszamy razem z cukrem.Mieszankę prażymy w piekarniku do momentu aż uzyska złoto-brązową barwę (ok. 1... więcej

Makowiec drożdżowy z domową masą makową

slodkokwasnakuchnia

Dawno już nie piekłam drożdżowego makowca,więc upiekłam a oto on: Składniki: ciasto:pół kostki drożdży 2 łyżki mleka 1/2 kg mąki 150 g masła 2 jajka 3 żółtka pół szkl cukru pół szkl kwaśnej śmietany masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 2 szkl go... więcej

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci